Ротация се провали, защото ГЕРБ и ДПС не бяха готови да се разделят със 100-те процента, които имат в регулаторите. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов в bTV.

"Може да има смяна на министри само по взаимно съгласие, не може да се налага едностранно това нещо. Ние не сме искали цялата власт в последния момент. Искахме оставката на Калин Стоянов, защото той е човек, който допусна полицейско насилие в София", добави той.

По думите му разговорът се е провалил, когато Мария Габриел внесе състав за кабинет с първия мандат. "Възможността за доверие сериозно се промени", бе категорично Христо Иванов.

Относно евентуални предсрочни парламентарни избори Христо Иванов каза, че всичко е възможно, но важно е дали има разум. "Всичко политически сили заявиха, че няма да участват в реализиране на трети мандат. Аритметично не е възможно. Самоцелното правене на трети мандат би било безотговорно действие. Напълно възможно и разумно е изборите да бъдат 2 в 1, защото не сме толкова богата страна, за да хвърляме пари през прозореца", посочи съпредседателят на ПП-ДБ.

"Стремяли сме се да върнем политическия процес към някаква нормалност. Разбирам дискомфорта на екипа на президента да прилага новата материя, но Конституцията не е упътване за ползване за асансьор", поясни Христо Иванов.

По думите му идеята за създаване на списък с кандидати за бъдещи служебни премиери е била обща идея, одобрена и от трите партии в конституционното мнозинство. "Нашето първоначално предложение беше редовният кабинет да бъде преназначаван като служебен с указ на президента и да има наложени ограничени правомощия - това е тенденция и модел в Европа. Конституционните текстове се пишат за десетилетия напред, а не за някаква конюнктура."

По повод изказването на президента Румен Радев, че след новите промени в Конституцията той ще бъде ограничен да избере служебен премиер, който може да сформира "политическо служебно правителство", Иванов подчерта, че умишлено се цели нагнетяването на допълнително напрежение.