Разговорите с "Продължаваме промяната" вече започнаха и вървят добре. Това съобщи в ефира на bTV съпредседателят на "Демократична България“ Христо Иванов.

"Мандата, който получих от Националния съвет на "Да, България“, е насочен върху задачата да осигурим управляемост на страната. Ние сме изключително обезпокоени, че в тази трудна ситуация България продължава да няма правителство. На нея ѝ трябва демократично, смело реформаторско управление“, допълни Христо Иванов.

"Притеснението ни, че такова управление няма е причината Националният съвет да каже – намерете онази формула, която да осигури силите, които могат да излъчат такова правителство – ние и колегите от "Продължаваме промяната“ първия мандат. За да може в следващия парламент ние да сме тези, които да формулираме дневния ред и да имаме максималния инструментариум да гарантираме, че наистина ще бъде излъчено парламентарно, а не президентско, демократично, смело реформаторско управление. Ние ще преговаряме с колегите, ще видим кой е най-добрият вариант“, каза още съпредседателят на "Да, България“.

По думите му реденето на листите няма да е спорната тема. Той обясни, че с "Продължаваме промяната" имат разлики, които са идеологически и програмни.

"Ние залагаме на едно много по-умерено поведение, те са много по-енергични. Това се харесва на едни хора, на други не се харесва. Номерът е да съвместим тези две неща. На миналите избори това по някакъв начин сработи, но недостатъчно, за да осигури първия мандат“, допълни Христо Иванов.

Въпросът е да имаме първия мандат, за да сме ние тези, които налагаме дневния ред, каза още Иванов. 

Ние данък "Нексо“ нямаме да плащаме, отбеляза още той: 

"Видя се, че става дума за една абсолютно политически мотивирана акция на прокуратурата, пропагандна. Всичките им твърдения се разпаднаха в дните между появяването им и детонацията на този фойерверк и днешния ден. Само дето свършиха работата – дадоха допълнителен аргумент "Демократична България“ да не получи третия мандат, защото ги беше страх, че щеше да се получи управление", коментира Иванов. 

Дайте да си оправим системата за финансиране на политическите партии, за да няма вече подобни скандали, призова съпредседателят на ДБ. По думите му в цяла Европа партиите се финансират от държавата.