Нямаме война с ДПС, Пеевски не разбира, че ще има нови правила. Това каза депутатът от ПП-ДБ Христо Иванов пред журналисти в парламента, предаде репортер на "Фокус".

"Много болезнено преживя идеята, че 100% контрол, които досега е свикнал да смята, че му се дължат, вече не могат да продължат по този начин. Ние се опитваме да сложим на масата ясни правила, да сложим на масата стандарти и политическа отговорност. Затова е тази цялата тази истерия", заяви съпредседателят на ПП-ДБ.

По думите му целта на Пеевски била да въвлече всички в скандал, използвайки измислици и полуистини, които обаче щели да направят продължаването на управлението невъзможно. 

"Ние не можем да си позволим да тласнем страната към избори. Понеже нашият разговор е с ГЕРБ и този разговор трябва да е по нещата, които сме предложили. Ако има аргументи против, ако има по-добри предложения, ние сме готови да ги чуем", категоричен бе Иванов.

Съпредседателят на ПП-ДБ заяви, че няма да отговаря на Пеевски. 

"Единственото, което има значение сега, е политическа партия ГЕРБ, с техните коалиционни партньори от СДС, да дадат отговор на нашето предложение и да можем да продължим разговора с това дали можем да споделим отговорността през следващия кабинет на ротацията", обясни той.

"Ние искаме да се разберем с ГЕРБ за условията, при които ще бъде излъчено правителство с премиер Мария Габриел и да сложим ред, по който всички партии, включително ДПС, когато техните предложения отговарят на някакви стандарти, да могат да участват в решенията, в номинациите и излъчването на ръководства", допълни той.

Христо Иванов призова лидера на ГЕРБ да даде възможност за начало на преговори между първите две политически сили: "Добре е господин Борисов да престане да се крие и партия ГЕРБ да отговори на съществените политически предложения, които сме направили и да влезнем в преговорите, за да върнем нещата в някаква политическа логика".

Запитан за коментара на Пеевски, че без ДПС не можело да има правителство, Христо Иванов отговори, че това трябва да бъде обяснено защо е така. Той подчерта, че в интерес на всички е българските турци да гледат в една посока с целия електорат в страната. 

"ДПС разбраха, че Делян Пеевски не може да бъде единствен техен представител и че ще има друго представителство. Желанието те да влязат в конституционната промяна е нещо, което умни хора в ДПС са разбрали като възможност. В момента господин Пеевски изгаря и тази възможност", каза още той.

"Добре е господин Борисов да престане да се крие и партия ГЕРБ да отговори на съществените политически предложения, които сме направили и да влезнем в преговорите, за да върнем нещата в някаква политическа логика", призова Христо Иванов.