От 5 години насам ние градим най-стабилната и устойчива, обърната към бъдещето коалиция в политическия живот на България. Това каза по време на Национално съвещание на ДСБ лидерът на "Да, България" Христо Иванов, предаде репортер на Агенция "Фокус".  Той благодари на "доайена по мъдрост устойчивост и далновидност" Атанас Атанасов, като отбеляза, че без него нямаше да могат да изградят "тази стабилна конструкция". 

"ДБ не само ще бъде авангард на свалянето от власт на предишния режим, но и превърнахме тези усилия в политическа програма. Нашата задача е не просто да свикаме хората на улицата, но и да им дадат политическа посока. Едно е да падне една власт, а съвсем друго е да дойде друга власт. В политиката няма вакум. Ние виждаме, че макар, че предишният режим вече не е на власт, във вакума се случват лоши неща. Моделът се опитва да се завърне на всяка цена. Оказа се, че докато България се опитва да излъчи управление, тя пред очите ни започва да мутира постепенна в президентска република, дори и без поредния безумен референдум на Слави Трифонов, ние имаме следваща задача и тя е да наложим управление, и то не какво да е, а което има висока амбиция да реформира България, да я движи към Европа, да я модернизира. Наш дълг и отговорност е, заедно с партньорите ни от ПП, да намери начин България да има истинско проевропейско упорнатовско управление, което изхожда от стратегическа яснота накъде трябва да се движи нашата страна", каза по време на конференцията Иванов.

"България все още има шанс да стане член на Еврозоната от 1 януари следващата годин. Това е изключително важен въпрос България да намери мястото си в сърцето на Европа, тя го заслужава, ние сме в основата на Европа. Ние трябва да взимаме решения за стратегическия курс за развитие на държавата", добави той

Според Иванов този прозорец е на път да се затвори отново заради това, че НС не може да приеме Закона за застраховането. Според него това е пак поради зависимости от олигарси.

"Старите зависимости и модели ни спират по пътя за един стратегически приоритет. И питам Борисов пак ли трябва като в Пловдив поради личвните зависимости от един или друг олигарх да спираме страната от движение напред", каза Христо Иванов. 

Борим се с джунгла, усилията са трудни, добави той.  

По думите му, заедно със страгтегическите си партньори от ПП те трябва да водят страната напред. Историческата им  мисия е да гарантират години напред, че тази страна ще бъде европейска и свободна, със силни институции, в която властта трябва да се ограничава, в която ще има правила и модернизация, която съответства на нашия живот и традиции.