Още от началото на демократичните промени в България нямаме ясна държавна политика за преосмисляне на тоталитарното минало и извършване на декомунизация в България. Това каза журналистът Христо Христов в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Въпросната декомунизация включва и декомунизация в образованието, а именно – приемане на такива учебни програми, които да съответстват на обективния прочит на българската история от периода, допълни той. "Истината за този комунистически режим си пролича след написването на новите учебници през 2019 г. Беше създадена една комисия от професионални историци, която коригира всички манипулации, подменени факти или липса на конкретни факти в първоначалните проекти на учебниците на различни издателства“, заяви Христо Христов.  

Журналистът е един от сценаристите на документалния филм "16-та република“, който разказва за опитите на тоталитарния режим за сливане на България със СССР. 

Има няколко мотива СССР да откаже да превърне България в 16-та република, обясни той. "България на практика безрезервно следва външната политика на СССР. Работата на репресивния апарат на БКП в лицето на "Държавна сигурност“ е подчинена безпрекословно на КГБ и съветските служби. В икономически план СССР стои и на входа, и на изхода на българската икономика. На второ място, съветското ръководство има заблудата, че едва ли не с този акт Тодор Живков иска да постави българския народ на богатата трапеза на съветските народи. Кремъл не е сигурен каква би била реакцията в другите страни от Източния блок, които държат на своята национална идентичност. Това би създало проблем и в рамките на този съветски блок. И не на последно място – каква би била реакцията на Запада“, поясни Христо Христов.  

Второто предложение от Тодор Живков към Москва е много по-сериозно идеологически, икономически и културно подплатено с оглед всестранното взаимодействие във всички сектори между НРБ и СССР, допълни той.  

Филмът разказва какво се случва със Златния резерв на страната ни по време на комунистическия режим. През 1991 г. Главна прокуратура установява, че на практика той е бил подарен на Москва с еднолично решение на Тодор Живков. "Това е един криминален акт. Златото е изнесено година и половина по-рано, уж за временно съхранение в държавната банка в Москва, тъй като по това време се взима решение да бъде изграден по-сериозен трезор в БНБ. Там той остава до 1960 г., когато е разпродаден“, разказа Христов. 

Премиерата на филма бе на 31 май в кино "Одеон“. "Интересът беше огромен и киното се принуди да направи втора, допълнителна прожекция. Киното ще излъчва филма от 9 юни в продължение на две седмици“, каза още Христов. От 9 юни ще започнат прожекции и в други кина“ добави журналистът.