Ако Денков не беше премиер, нямаше вчера да празнуваме откриването на държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево". Това заяви в "Денят започва" по БНТ Христо Даскалов, депутат от ПП-ДБ, бивш изп. директор на БАБХ. Очаква се лабораторията да намали опашките от камиони на граничния пункт. Те се образуваха, след като беше спряна работата на частната фирма, извършвала контрола повече от 10 години.

"Лабораторният контрол е финала на т.нар. проверки на храните, които се извършват и на граничните контролни пунктове, и в страната, защото когато дойде една храна и влезне вече на територията на република България, първото нещо, което се прави е да се прегледат документите, които съпровождат камиона с каквато и да е храна. Ако тя е растителна, следва фитосанитарен контрол, извършва се визуален контрол - наличие на развалени продукти, наличие на буболечки. След това идват инспектори, които вземат средна проба, която се изследва за наличие на остатъци от пестициди. Другата добра новина от вчера е, че имахме извънредно заседание на комисията по земеделие, където предложихме текстове в закона за управление на агрохранителната верига. Когато този текст се приеме в парламента, ще бъде голяма крачка", каза Христо Даскалов, депутат от ПП-ДБ.

Той обясни, че товарачите все още са на частна фирма. А близо 100 000 лева на денонощие е финансовият поток, който не е насочев в българския държавен бюджет.

"Докато не направиш законодателната рамка, няма как да решим една сага", каза Христо Даскалов.

"Вчера беше емоционален момент в моя живот, защото откриването на лабораторията беше лична кауза.

Мога да нося отговорност до 5 октомври 2022 г. , когато бях уволнен, защото исках да приключа сагата на "Капитан Андреево". Слава Богу, че през последните 9 месеца България е с премиер акад. Николай Денков.

Ако Денков не беше премиер, нямаше вчера да празнуваме тази лаборатория", допълни той.

По думите му лабораторията ще има максимален капацитет до 70-80 проби на 24 часа. Това са 20 000 проби за година.