България и Сърбия ще работят за допълнителна свързаност между двете държави. Това се договориха вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия Горан Весич по време на среща в Пирот, Сърбия, съобщиха от Министерство на транспорта.

При своето посещение вицепремиерът Алексиев изказа благодарност към българските и сръбските транспортни институции и изрази задоволство от успешните им съвместни действия по възстановяване на движението по железния път в резултат на инцидента в края на миналата година край град Пирот.

"Прекъсването на движението на влаковете за повече от 20 дни показа, че липсата на втори граничен преход между България и Сърбия на практика лишава железопътния транспорт от подходяща алтернатива на участъка София-Драгоман-Димитровград-Ниш“, каза Христо Алексиев. Той посочи, че изграждането на алтернативно железопътно трасе между двете страни ще допринесе за облекчаване на международния железопътен трафик, намаляване на загубите на железопътните превозвачи от натрупване на престои и неудовлетвореност на товародателите, по отношение на транзитно време и срокове на доставка.

Вицепремиерът Христо Алексиев отбеляза, че приоритет за България е модернизирането на железопътната инфраструктура до стандартите на ЕС и че линията София-Драгоман-границата с Република Сърбия е от ключово значение за трансконтиненталните маршрути в региона, част от основното направление на железопътната връзка на България с Европа и Азия.

В хода на разговорите стана ясно, че още от другата седмица работна група между двете страни стартира подготовка за развитие на проекта за втора гранична жп връзка, както и за изграждане на два интермодални терминала в Сърбия и България.

"Имаме готовност да работим съвместно и за развитието на коридор за железопътен товарен превоз "Алпи-Западни Балкани“, свързващ Залцбург-Любляна-/Велс/Линц-Загреб-Белград-Ниш-София-Пловдив-Свиленград (българо-турска граница), който е основна мултимодална връзка, минаваща през двете страни“, съобщи вицепремиерът.

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев получи почетно отличие от министър Горан Весич. Сръбският министър изрази огромна благодарност към Алексиев за оказаната бърза реакция за навременна помощ с изпращането на служители и специализирана техника на сръбската страна за обезвреждането и отстраняването на дерайлиралите цистерни с амоняк. Горан Весич изказа изключителни благодарности на българските железничари. По думите му те са истински професионалисти и положиха усилия за възстановяване на движението по железния път в Сърбия така активно, както биха работили за българската държавна железница.