Стартират дейности по изграждането на ново корабно място и удълбочаването на плавателния път на пристанищния терминал Бургас-запад. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на откриващото информационно събитие за представяне на проекта REBIRTH 28, съобщиха от Министерството.

Вицепремиерът отбеляза, че проектът REBIRTH 28 се осъществява с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията, като финансирането е осигурено по Механизма за свързване на Европа и средства на концесионера БМФ Порт Бургас.

"Реализирането на този проект ще постави Бургас и България на картата на глобалните търговски коридори“, изтъкна вицепремиерът Христо Алексиев. Той посочи, че войната в Украйна доведе до предизвикателства, свързани със социално напрежение, енергийна криза, инфлация и нарушаване на търговските вериги и веригите на доставки. Тези процеси пренасочиха доставките от Северния коридор, който минава през Русия, към Средния коридор, който свързва Средна Азия през Каспийско и Черно море с Европа.

Вицепремиерът Христо Алексиев съобщи, че от няколко месеца се работи активно за представянето на Бургас и Варна като стратегически зони за преминаване на трафика от Средния коридор през тях. "Необходимо е този коридор да минава през пристанищата в Бургас и Варна, защото имат повече капацитет и логистични възможности с добре развита железопътна и пътна инфраструктура“, допълни още той.

Христо Алексиев посочи още, че освен изграждането на корабното място, е необходимо и удълбочаване на плавателния път. ДП "Пристанищна инфраструктура“ започва изпълнението на проект, с европейско финансиране, за удълбочаване на плавателния път в акваторията на корабни места 27 и 28. Това ще позволи обработка на кораби от типа "Панамакс“ и ще създаде по-добри условия за работа на операторите“, допълни Христо Алексиев.

Вицепремиерът Христо Алексиев подчерта, че общите усилия на концесионера и държавата ще увеличат капацитета на пристанище Бургас-запад. "Вярвам, че когато се работи в синхрон и се следва една обща цел, ще постигнем необходимата оперативна ефективност и ще подобрим транспортната свързаност по европейския коридор "Ориент/Източно Средиземноморие“, както и по Средния коридор", категоричен бе Алексиев