Работихме за овладяването на всички процеси, които водят до свръх висока инфлация. Искахме да овладеем инфлацията, която се поражда в България, а не е привнесена. Това каза служебеният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Заварихме несключени договори и паника при хората заради енергийната криза. Заварихме незапълнено хранилището "Чирен". Работихме отборно денонощно. Имахме и конфликти, но се справихме. Когато в началото на август започна нашият мандат, България нямаше най-ниските цени на горива в Европа", каза още Алексиев. 

"Това беше най-сериозният проблем, с който се сблъскахме в началото на август. Факторите бяха основно в сектор "Енергетика" за тази рекордна инфлация от 98-ма година насам. Овладяването на цените на енергонсоителите даде глътка въздух. Преговорите, които се проведоха по отношение на горивата и спадът на цените, който е драстичен, се вижда, че не международната ситуация промени тези цени, а работата на правителството. Ние видяхме първите добри резултати. Октомври месец за първи път от 20 месеца инфлацията спадна с около един пункт. Ноември тенденцията пордължи. Дори за декември, когато инфлацията нито се повишава, нито намалява, това е много добър сигнал, тъй като декември инфлацията традиционно се увеличава, тъй като хората пазаруват повече. Ако хората не са усетили по джоба си, че цените намаляват, то поне със сигурнсот са усетили, че спряха да се увеличават. Следващата стъпка е преговори с хранителните магазини, за да усетят вече хората по джоба си в следващите месеци, че цените намаляват, което ще ни позволи да достигнем критериите за влизането в еврозоната", каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.