"В момента се извършва проверка по този въпрос. Това, което сме установили до момента е първо, хеликоптерът тип "Робинсън“ няма експлоатационна годност. Тоест той няма право да лети. Второ, г-н Боновски, да, той няма свидетелство за управление на въздухоплавателно средство!“.

Така отговори служебният вицепремиер по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Вярно ли е, че този мой почти адаш Боновски, който спаси, тоест не спаси, а свали двата, с извинение, за съжаление трупа от връх Вихрен със своя хеликоптер не е бил правоспособен да управлява хеликоптер? Второ, машината не е била технически изправна? И трето, как е кацнал той на така наречения стадион в Банско, Вие сигурно го знаете, там не е много стадион, а едно игрище? Обяснете!“.

Алексиев беше категоричен, че правилата трябва да се спазват от всички, а подобни нарушители са "въздушни джигити“! Той добави, че се извършва проверка и установените данни ще бъдат предоставени на прокуратурата.

Беновска попита: "Кажете по ПВУ как ще успеете да възстановите равновесието в България между въглищните централи и натиска от Европа, плюс предложението на Кирил Петков и Асен Василев в ПВУ за спиране на въглищните централи? Кога и как?“. Христо Алексиев отговори, че сме стартирали преговори и е подготвена позиция. Според него е необходима модификация на някои от проектите, защото не отговарят на реалностите. Вицепремиерът бе категоричен: "Ако говорим например за проекта за батериите, който е 6 000 мегаватчаса – няма такава мощност в цял свят! Това трябва да се знае! И този проект, ако не бъде модифициран, ако неговият обхват не бъде намален – той няма как да се случи в рамките на ПВУ!“. Той уточни, че изпълнението на ПВУ продължава, но някои от проектите трябва да бъдат модифицирани и ЕК е отворена за това.

Христо Алексиев заяви, че увеличението на ТОЛ таксите се отлага, но второкласната пътна мрежа остава в обхвата на ТОЛ системата. Той добави, че е странно как от ТОЛ такси за миналата година са събрани едва 323 милиона лева. Според вицепремиера самата система трябва да се преразгледа, защото не работи ефективно.

Беновска попита: "Фондация, която изработва исторически карти, предложи и Вие сте запознат с предложението, на Вас и на Шишков, да се направи една абсолютно подробна карта на пътищата, на състоянието, на ремонта им и по този начин ще можете да регулирате изплащането на ТОЛ таксите. Обаче никой нищо не прави по въпроса! Вие какво правите?“. Христо Алексиев отговори, че подкрепя идеята и ще организира подобна среща!