Има риск цените на горивата да се увеличат, ако не се действа разумно. Ние имахме целенасочена политика и резултатите са факт: България е с най-евтините горива в ЕС. Това коментира за БНТ Христо Алексиев, секретар по икономика на държавния глава и служебен вицепремиер в кабинета "Донев".

Той предупреди и за възможен недостиг на горива. "Служебното правителство е единственото в България за 20 години назад, което принуди "Лукойл“ да регистрира цялата си икономическа дейност тук. "Лукойл“ в рамките на 5 месеца плати 180 милиона преки данъци на държавата. Това ни даде възможност да намалим цените на горивата с повече от 1 лев. Откъде България ще внася горива в бъдеще? България потребява 3,5 тона на година. Кой и на каква цена ще внесе тези горива? Горивата в Гърция са над 4 лв., тук са 2, 50 лв. По 400-450 цистерни трябва да влизат в България всеки ден. Има риск рафинерията в "Росенец" да спре да работи. Тя няма нито автомобилен, нито жп достъп. Спре ли да работи пристанището, рафинерията спира", коментира Алексиев. 

Той недоумява идеята за пълното премахване на служебното правителство от Българската конституция. "Много е важно да не се взимат конюнктурни решения на база на настоящ политически конфликт. Решенията трябва да работят за добруването на гражданите и като цяло на държавата ни. Предложението е отправено от доста хора, които са били членове на служебни кабинети. Не разбирам тяхната теза. Те са работили в тези служебни кабинети. Знаят колко работа е свършена и колко кризи са решени. Тръгването след статута на служебно правителство е сякаш вървят срещу себе си", посочи Христо Алексиев.