Стандартът на доходите у нас е много голям проблем за Еврозоната. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият социален министър Христина Христова. Това води до недостатъчно благоприятен и приемлив стандарт на живот, според нея. "Разбира се, тук отварям една скоба и добавям и големите неравенства, които стават все по-осезаеми и все по-значителни, както и категория работещи бедни. Това ми е най-неприятната статистика, която чета, че все още имаме 10% от хората, които работят всеки ден и пак са в категорията под линията на бедност на член от тяхното семейство. Това си остава голям проблем", добави Христина Христова.

Тя припомни от какви нива започнахме през 1990-1991 г., после 1996 г., какво се случи с една изключително инфлационна вълна, която ни заля и която превърна доходите ни от заплати и пенсии в едно нищо, незначителни суми на фона на стандарта на доходите на хората в развитите страни.

"Аз даже си спомням, когато бях в социалното министерство ние много работихме да се повишава минималната работна заплата, защото тя тогава наистина беше едни величини, не беше удобно да се казва, че има такива доходи на работещ човек. Спомням си 2000 година заплатата беше 65 лв. И тогава бяха много малко пари 65 лв. Това, което казват икономистите и финансистите за догонващи доходи, ние наистина сме в тази категория и се опитваме да догонваме, но като че ли това не е толкова лесна работа", посочи Христова.

Към това се добавя качеството на икономиката в страната, на икономическото развитие, на нивото на производителността на труда, Има и други проблеми, когато прекомерно, само по административен начин се повишава минималната пенсия, несъобразена с цялата система, или само минималната заплата, несъобразена с други икономически показатели. "Въобще, имаме си проблемна ситуация с нивото на доходите и производителността  у нас", заключи Христина Христова. 

Цоня СЪБЧЕВА