"Никой не печели от т.нар "брутна минимална заплата" и щеше да го има това някъде по света, ако е възможно или ако е полезно и добро. Очевидно е, че не може да стане, защото всеки човек има различен трудов стаж, това, което наричаме "прослужено време". В никоя страна членка на ЕС няма такова нещо.  Това стана ясно в обзорното предаване "Това е България на Радио "Фокус" от коментара на Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика в коментар по темата за обсъждания вариант за нов тип изчисления на работната заплата.

Тя коментира, че при сегашната работна заплата от  710 лева, автоматично се начисляват 30% за 30 години трудов стаж и става плюс 30%. Ако се движим по величината, препоръчана от европейската директива -  половината от средната работна заплата за страната - 850 лв, автоматично става минус 30%. Когато се извадят и останалите около 20% за осигуровки, сметката не излиза. Според нейни изчисления, около 639 лева може да се вземе при 710 лв при добри класове прослужено време, но при 850 лв, човекът би взел 590 лева.

Христова коментира и обвързаността на някои плащания, които са обвързани с минималната работна заплата.

"Някои плащания направо няма да бъдат възможни. Ще се получи правен парадокс и ще трябва да се търсят в движение някакви правни промени", каза тя.

Винаги се определя основната заплата и върху нея стават всички допълнителни плюсове и минуси. Всички изчисления се правят върху нея, припомни бившият социален министър.

"Факт е, че имаше противоречия между директивата , която говори за средна брутна заплата за страната, а и всяка статистика в страните членки на ЕС отчита средните брутни заплати. Минималната работна заплата е като основна заплата. Очевидно има противоречие между две не съвсем сравними величини, но дори и по този начин пак е възможно да съществува. А сега е просто пълен тупик", каза още Христова

Според Христова в този тупик политиците са попаднали в желанието си да избегнат това противоречие между изискванията на директивата, която казва минималната заплата да е към 50% от  средната брутна заплата за страната и са добавили към "минималната - "брутна".  Само че такова определяне на заплати няма.

"Може така да се отчитат брутните заплати - какво се е случило, какво се получава накрая, но да се определя в трудов договор брутна заплата, това не е възможно, защото всички плащания си имат точни величини. Хората ще бъдат ощетени", допълни тя.

Решението на проблема и изход от ситуацията е политическите сили да съберат своите експертни екипи и още веднъж да обсъдят вариантите. Най-вероятно такова нещо няма да може да бъде гласувано в зала на второ четене, стана ясно то думите на Христина Христова.

Цоня СЪБЧЕВА