"Държавата даде твърде много средства, близо 6 млрд., за да компенсира цената на електроенергията за бизнеса. Но беше дадено не на който има нужда, а на всички, включително и на тези от бизнеса, които на основата на тези помощи формираха своите свръхпечалби".Това стана ясно от думите на бившия социален министър Христина Христова в Аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" в отговор на въпроса защо миналата година държавата щедро раздаде пари "на калпак", а сега си ги търси обратно с нов данък "свръхпечалба" от 33%.

"Не е обичайно времето, в което живеем, не е спокойно, не са добри прогнозите за инфлацията.В такова необичайно време не може с обичайни мерки. Очевидно трябва да се вземат мерки, но държавата би постъпил добре, ако не разходва държавните пари да дава на калпак на всеки, на всяка фирма в България", каза още Христова, като уточни, че те все пък са изиграли своята роля: " Започнала е да се успокоява цената на енергоносителите и от тези пари достатъчно много ще спести държавата".

Относно идеята за облагане на свръхпечалбите, Христова каза: "Аз не знам колко ще се отчетат свръхпечалби. Може би някъде, където се възползваха от инфлацията формираха свръхпечалби и някои държави вече направиха това еднократно - за ситуацията, в която се намираме, заради инфлацията.  Предполагам, че тепърва ще се подлага на дебат във финансовия и икономически екип на правителството и в съответните комисии в новото Народно събрание този въпрос."

"Това, което трябва да се направи и което не беше направено в предишното Народно събрание е да се засегне приходната част на бюджета. Много изказвания имаше, все свързани с разходите, три пъти бяха увеличавани пенсиите, не че те са големи, но това е социално-финансова система, при която трябва да се търси устойчивост на финансите. През 2022 година 15 млрд. бяха дадени за пенсии, сега се очертават през 2023 година - 19 млрд., така че и тук трябва да се търси някакъв баланс", категорична е Христова.

Цоня СЪБЧЕВА