Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически лидери. Това каза  министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по повод скандала около смяната на директора на болница "Пирогов".

След като на 5 декември стана ясно, че Министерството на здравеопазването е направило рокада в спешната болница, от ГЕРБ заплашиха, че повече няма да подкрепят в парламента проекти на правителството и блокираха приемането на бюджета на държавата за 2024 г.

В резултата на това министърът на финансите Асен Василев обяви, че Хинков трябва да подаде оставка, защото "блокира държавата".

"Ако не взема тези решения по отношение на казуса "Пирогов", може да бъда обвинен в безстопанственост. Затова правя този ход. Това, че това обърква някакви сметки и създава проблеми от политическо естество, аз не мога да го реша", коментира министърът на здравеопазването пред бТВ.

Като пример за нарушения на сегашния директор на лечебното заведение д-р Валентин Димитров той даде три обществени поръчки за медицинска апаратура, всяка за над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с Министерството на здравеопазването.