С инвестициите, които правим, и с най-добрите практики, които привличаме от най-големите летища в света, работим за това Летище "София“ да бъде едно от най-добрите в региона. Това каза изпълнителният директор на Летище "София“ Хесус Кабайеро в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Инвестиционният план на летищния оператор "СОФ Кънект“ предвижда 600 милиона лева инвестиции и изграждането на нов терминал, както и развиване на Терминал 2, на търговската зона и предлагане на нови дигитални решения. Това ще позволи летището да се адаптира към нарастващия пътникопоток и ще подобри изживяването на пътниците, обясни изпълнителният директор на Летище "София“. "Целта е да постигнем петзвездно сертифициране. Искаме да станем първото регионално летище в Европа с петзвездна акредитация. Искаме да открием нови дестинации, нови самолетни полети, нови линии и да привлечем нови авиокомпании. Затова е необходимо да имаме дългосрочен план“, обясни Хесус Кабайеро.

Четири са основните приоритети, по които работи летищният оператор в момента. Първият е пътническото изживяване. "Уебсайтът постоянно се подобрява, за да осигурим приятелското отношение между пътниците и летището, още преди те да са пристигнали на него“, поясни Кабайеро.

Пътникопотокът на Летище "София“ се увеличава непрекъснато и съществуващият в момента паркинг няма капацитета да поеме всички желаещи да пътуват. Това е един от проблемите, по които се работи, и до септември се очаква да има разкрити нови 1000 паркоместа, обясни изпълнителният директор на Летище "София“. "Ще има нови бариерни системи и възможност за плавно пътуване с кола до летището“, допълни той.

До края на идната година Терминал 2 ще бъде с разширен капацитет. Ще бъдат изградени нови гишета за чекиране и капацитетът ще бъде удвоен. "Ще бъдат въведени изцяло нови технологии, което ще позволи пътниците да извършват всякакви операции. Ще има възможност за електронна проверка за сигурност“, обясни Хесус Кабайеро.

Изцяло обновена вече е търговската зона, която има площ 2000 квадратни метра. "След търговската зона организираме ново място за храни и напитки. Надяваме се, че около Коледа ще сме успели да направим преобразяването на тази зона с международни марки. Ще има хубава тераса и зона за пушене“, обясни изпълнителният директор на Летище "София“.

По думите му настоящият летен сезон се очертава като най-силния в историята на Софийското летище. "Активно разкриваме нови дестинации и привличаме авиокомпании, които да разкрият полети до София. Рекламираме България. Имаме специален отдел и екип, който работи за това. Инвестираме близо 10 милиона бюджет за развиване на тези маршрути“, поясни Кабайеро.

Баку, Рига, Хелзинки, Валенсия, Скиатос, Аликанте са част от новите дестинации, които ще предлага Летище "София“. "Най-важното е, че ги разкриваме с различни авиокомпании. Имаме стратегия да свържем София със света. Необходима е цялостна стратегия, за да се обясни на авиокомпаниите какво те ще получат от България. Между летището, туристическия сектор и администрацията трябва да има сътрудничество. В момента, в който се отворим, хората ще идват лесно, ще откриват красотата на България и самите те ще я рекламират“, допълни Хесус Кабайеро.

Терминал 1 ще бъде закрит до 2030 г., след завършването на Терминал 3. "Той не отговаря на очакванията и на нивото, което искаме да предоставим на нашите пътници, защото е малък и стар. Дотогава ще продължаваме да инвестираме и работим по него. Обновяваме тоалетните, имаме нови търговски площи. Променяме парковото пространство. Разкриваме и нови изходи. След 2030 г. ще го затворим за гражданския поток, но ще го използваме за бизнес авиация, товарни и търговски превози“, обясни Хесус Кабайеро.

Калина СВЕЖИН