СОФ Кънект, операторът на летище София, представи днес новата автоматизирана система за проверка на бордни карти на Терминал 2.

Новата смарт система включва най-съвременно поколение IATA-съвместими електронни гишета и софтуер за връзка със системите на летището и авиокомпаниите.

В официалното пускане в експлоатация на електронните гишета участваха Анна Михнева-Натова, заместник-министър на транспорта и съобщенията и Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект.

"С новата автоматична система за проверка на бордни карти, летище София потвърждава ангажимента си към подобряване на пътническото преживяване.

Използването Ѝ значително намалява опашките, тъй като пътниците могат да извършат самостоятелно проверката на своите бордни карти. Електронните гишета позволяват автоматичен обмен на информацията, което минимизира човешката намеса и увеличава степента на сигурност на проверката. Радваме се, че летище София е първото българско летище, което пуска в употреба подобни гишета.", каза Хесус Кабайеро.

"Броени дни преди летище София да се превърне в отворена врата към Шенгенското пространство, се въвежда автоматична система за проверка на бордни карти. Това е много важно с оглед на наближаващите празници и летен сезон, когато броят на пътуващите расте.

Изпълнението на ангажиментите на концесионера на летище София се обсъждат периодично на съвместен комитет в Министерството на транспорта и съобщенията. С особено внимание следяхме подготовката на летище София за приемането на страната ни в Шенген и за изпълнението на изискванията.

Паралелно с това оказваме съдействие на концесионера за административните процедури, свързани с модернизацията на летището. И очакваме резултатите да бъдат видими и измерими в подобрен комфорт за пътниците и разширен капацитет на софийското летище.", каза Анна Михнева-Натова по време на събитието.

Шестте смарт гишета дават възможност за лесно и бързо преминаване на пътниците, като едно от тях е специално предназначено за хора с ограничена мобилност. Капацитетът е 10-12 пътници на гише в минута. Гейтовете осигуряват висок стандарт на сигурност и лесна употреба, а комбинираните скенери разпознават както баркодове, така и QR кодове. Софтуерът прочита редовните бордни карти, които могат да са електронни или на хартиен носител.

Производител на гишетата е лидер в областта – шведската технологична компания Gunnebo Group. Компанията е доставчик на електронни гишета на летище Бристол във Великобритания и Билунд в Дания, метрото в Барселона, офиса на Microsoft в Дания, морски пристанища, правителствени сгради и други.

Над 120 летища в света оперират със софтуера на германската компания Airsphere, с който работи новата смарт система на летище София.