Влечугите всъщност са едни кротки животинки, които ако не биват закачани, няма как да наранят никого, точно така, както всяко друго животинче. Това каза херпетологът Георги Кръстев от Зоологическата градина-София в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Всъщност много неща на знаем за змиите, убеден е той. "Не знаем колко са крехки и чувствителни към промените в околната среда, колко са крехки от гледна точка на заболявания и наранявания. Хората, тъй като винаги свързват змията със зло и с различни митове и легенди за тях, всъщност не остават място в себе си да помислят, че това е точно толкова животинче, колкото всяко едно друго, с което се срещаме както по парковете, така и в природата“, коментира той.

По думите му змията е като всяко друго животно. "Тя има сърце, бял дроб, черен дроб, бъбреци, тя има нервна система, боли я, тя страда. Те също изпадат в един вид депресивни състояния, когато са в лошо здравословно състояние. Много пъти страдат от неправилно гледане, особено домашни любимци“, обясни той.

Според херпетолога хората трябва да започнат да четат малко повече за змиите и да не мислят за тях като убийци. Всички митове и легенди за тях, които се разнасят, са абсолютно фалшиви и грешни, казва Георги Кръстев. "Змията не замерва с камъни, змията не пие мляко от кравата, тъй като няма как да го направи, разбира се, не гони хората. И всичките тези неща, това са наистина измислици, които се предават от поколение на поколение, за жалост и дават причина на хората да ги избиват“, добави Кръстев.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".