Млада жена е в реанимация след ухапване от отровна змия в Кресна, млад мъж пък е бил ухапан от друга змия във Витоша.

"Змиите в България се срещат в цялата страна. Имаме общо 16 вида, от които два са по-опасни - пепелянка и усойница. Усойницата се среща най-вече по планините, без изключения, докато пепелянката обитава по-ниските планински райони. Най-отличителният белег при тези две змии е ясна зигзаобразна шарка по гърба", каза пред обществената телевизия Антон Соколов, херпетолог.

Той обясни, че змиите избягват открити пътеки, защото са уязвими животни и се пазят от хищници. Съветът на Антон Соколов е да не влизаме в храсти или на места, където нямаме добра видимост какво може да има на земята, защото често, именно там, се крият змиите.

"Най-важното при срещата със змия е да се направим, че тя не е там. Не се доближаваме до нея, не я пипаме, да я убиваме, ако нищо не й правим и тя няма нищо да ни направи", допълни още Антон Соколов.

По думите му при ухаване от отровна змия, малко след това, се получава оток, започва виене на свят и трябва веднага да се потърси медицинска помощ. Ако ухапването е от змия, която не е отровна, бързо минава и не е опасно за живота.