От днес антибиотиците у нас се отпускат само с електронна рецепта. За тях в последните няколко месеца важеше отсрочка и можеха да се купуват и с хартиено предписание. Срещат ли проблеми в първия ден фармацевти и лични лекари с електронната система и има ли недостиг на лекарства в аптеките?

Проблемите през октомври с електронните рецепти остават в миналото. Десислава Христова от Бургас купува без затруднения предписания антибиотик:

"Отидох при личния лекар, прегледа ме и си ми пусна такава електронна рецепта. Улеснява, защото, ако си изгубиш рецептата или не я носиш, като си кажеш ЕГН-то могат да ти дадат лекарствата, които са ти изписали", казва тя пред БНТ.

Д-р Пламен Панайотов, общопрактикуващ лекар: "Нямаме в момента проблеми. Пациентите минават. Имахме едно обаждане по телефона за изписване на антибиотик по телефона, което беше отказано. Казахме, че трябва да се мине през преглед и тогава да се прецени има ли необходимост или няма".

Работи се в синхрон и с фармацевтите.

Васил Ходжев, магистър-фармацевт: "Работим нормално. Системата работи, както работеше и досега. Просто добавяме още един клас лекарства към този, който досега изписвахме".

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: "Сега мисля, че всички са посвикнали, защото за антидиабетните непрекъснато се предписват, за здравна каса също".

Разработено е и мобилно приложение, през което могат да се предписват рецепти дори и офлайн. Едно допълнително улеснение, смятат лекари.

Д-р Пламен Панайотов, общопрактикуващ лекар: “Когато сме на домашно посещение, няма как да носим със себе си лаптопа примерно. Така, че през мобилното приложение бихме могли да изпишем терапията, която е необходима за даден пациент."

Остава проблема с недостига на определени групи медикаменти.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: "За антидиабетните от доста време има проблем с инсулините и с някои антидиабетни перорални средства. Комплексни са причините. Най-често са производствени и свързани с реекспорта".