Между 100 и 500 лева се очаква да заделим за коледни подаръци тази година. Оказва се, половината от жените са си признали, че най-много биха се зарадвали на парична сума, а все така нежелани за всички си остават коледните сувенири.

Над половин милион пък са пътуванията, които се очакват по празниците. У нас най-популярни са къщите за гости, а сред екзотичните дестинации – Дубай.

Близо месец след голямото пазаруване в дните около Черния петък, отново е време за покупки. Броени дни преди Коледа, пред търговските центрове вече се извиват опашки от клиенти, а онлайн платформите за пазаруване предупреждават, че е възможно поръчаната стока да бъде доставена с известно забавяне поради свръх натовареността на куриерските фирми в този период. Отново според техни проучвания, тази година ножицата във възможностите на хората е голяма. Готови сме да похарчим за коледни подаръци средно между 100 и 500 лева. Като една трета от нас са заделили 100 лева повече отколкото миналата година, една трета ще похарчат същата сума, а останалите ще дадат за подаръци по-малко отколкото са дали миналата Коледа.

И ако това ни се струва прекалено много, от различни организации, които защитават правата на потребителите, подсказват някои трикове, с които бихме могли да намалим разхода си.

Първо да определим бюджет и да се придържаме към него. Въпреки че вече е късно за това, съветите на експертите са, да започнем да заделяме малка сума пари още преди декември, за да не се отрази похарченото около Коледа на бюджета ни през януари.

След това, съветват да изготвим списък - за кого ще купуваме подарък, какво приблизително търсим или поне каква сума сме склонни за похарчим за него. След това, да сравним цените, които предлагат различните търговци. Нещо, което вече е лесно осъществимо и онлайн.

И накрая - да не оставяме пазаруването за последния момент, тъй като данните сочат, че именно тогава рискът да надхвърлим бюджета си е най-голям.

Според проучване на онлайн платформата за събиране на данни "Статиста", в края на 2023 г. най-предпочитаните подаръци всъщност, не са точно подаръци, а… пари. Половината от жените и над една трета от мъжете са заявили, че най-много биха се зарадвали, ако за Коледа получат парична сума. Подаръчният ваучер е второто им предпочитание, като той е желан почти по равно и от двата пола, а освен че спестява обикаляне по магазините, ни предпазва и от грешен избор. Третото място е запазено за облекло или обувки, като такъв подарък би зарадвал повече дамите. Въпреки че е на трето място по предпочитание, именно това купуваме най-често. Следват детски стоки, козметика и авточасти.

Въпреки че козметиката, както вече казахме, е един от най-често купуваните коледни подаръци, оказва се, това съвсем не значи, че е и желан такъв. В това число попадат всякакви продукти за лична хигиена, както и уреди за разкрасяване. Според родни онлайн платформи за частни обяви, именно това са едни от най-често препродаваните стоки, пише NOVA.

Топ 3 на най-нежеланите подаръци се допълва от различни дребни домакински уреди, каквито обикновено всяко семейство вече притежава. Но нищо не е така нежелано, както сувенирите с коледна декорация – като фигурки, свещи, чаши и други подобни, които често нямат и никакво приложение.

Можем ли да се освободим от нежеланите подаръци? От Комисията за защита на потребителите напомнят, че по закон имаме право да върнем продукт закупен от физически магазин, само ако сме установили дефект или ако самият търговец ни предоставя това право. При продуктите закупени онлайн, това правото вече е гарантирано, със срок за връщате от 14 дни и без да има условия. Ако вариантът с връщането все пак не сработи, можем да опитаме да препродадем подаръка си в някоя от платформите.

А ако сме решили да подарим на семейството си пътуване за Коледа, ето как би изглеждало то. По данни на Института за анализи и оценки в туризма, в момента се предлага настаняване за всеки джоб, тъй като предлагането на стандартна хотелска стая започва от 47 лева на вечер и стига до към 4800. По време на празниците се очакват над половин милион пътувания, като близо 170 000 от тях ще бъдат в чужбина, а малко над 400 000 – в страната. Освен посещенията при близки и роднини, най-предпочитани са къщите за гости. Следват ги малки семейни хотели, луксозни вили, балнео и СПА хотели. Топ 3 на екзотичните дестинации, избрани от българите за предстоящите празници, по данни на една от най-големите търсачки за самолетни билети, звучи така: Обединените арабски емирства, Тайланд и САЩ. Като две трети от тези, които ще заминат там, посочват като причина за избора си топлото време.