"Ефектен жест и героична идентификация, което е характерологична особеност на Иван Гешев.". Така антропологът Харалан Александров обясни в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS днешната показана и разкъсана оставка от главния прокурор Иван Гешев на пресконференция по-рано.

Според него много по-важни са характеристиките и ролята на главния прокурор, които са заредени с конфликт по силата на овластеността на ролята. "Тази роля има силата да привлича и създава политическо напрежение. Тази пружина е натегната от много време", обясни Александров. "За всички е ясно какво се случва, когато една роля в правосъдната система е натоварена с политически очаквания. Главният прокурор се държи като политик, днес това беше много добро политическо поведение", допълни Александров.

Според политолога Милен Любенов е възможно днешното изявление на главния прокурор да се отрази на политическата ситуация в страната. "До голяма степен политическите процеси в България през последните десетина и повече години се случват непублично. Партньорствата в политическите задкулисия са нетрайни и това сме го виждали няколко пъти, включително и при фалита на КТБ. Сега същите хора, които инсталираха Гешев на поста, се опитаха да го свалят. Днес той обяви война на Бойко Борисов. ГЕРБ и ДПС, според мен, са скачени съдове", допълни политологът.

Той очаква компроматна война, но и реални действия от страна на прокуратурата.