Първа инвестиционна банка е апетитна хапка за някой, който иска да порасне бързо в пазарен дял. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" финансистът и банкер Левон Хампарцумян по повод информацията, че Първа инвестиционна банка е обявена на продан, въпреки че от банката вече отрекоха подобни процедури.

Според Хампарцумян по-скоро няма преговори за продажбата на Първа инвестиционна банка, но добави, че всяка една банка във всеки един момент може да бъде обект на разговори и преговори за покупка или продажба: "Но дали това ще се осъществи, това е съвсем друг въпрос, така че дори да не протича такова нещо с нормални процедури на дю дилиджънс или нещо такова, това винаги седи в картите и не е причина за някакво особено безпокойство или тревога".

На въпрос какви директни ползи биха имали Уникредит Булбанк и Пощенска банка, ако придобият Първа инвестиционна банка, Хампарцумян отговори: "Ще има икономии от мащаба и ще има по-голям пазарен дял. Това е достатъчно силна мотивация да придобиеш банка, както се случи с другите банки, които в последните години се продадоха.

Според банкера дали това би било добра или лоша сделка, ще кажат клиентите, но отбеляза, че според него би било по-скоро добра сделка, защото означава, че нещо се случва на пазара и икономическите играчи са активни.