“Предстои в понеделник президентът Радев да връчи на представители на ГЕРБ, на кандидата за министър-председател, който се подозира, че е Десислава Атанасова, първия мандат за съставяне на правителство. От ДПС казаха, че засега не са водени конструктивни разговори по отношение на политиките и състава на кабинета" започна разговора Беновска. Халил Летифов заяви, че никакви разговори не са водени за политики, съставяне на мнозинство и кабинет и това не изглежда рационално и политическо издържано 2 месеца след проведените избори.

Водещата отбеляза, че ПП обвинява ДПС, че е негласен таен партньор на ГЕРБ - хартиена коалиция и т.н. Летифов коментира, че по отношение на самолетите, евроатлантическите партньори ПП са гласували и с ДПС, и с ГЕРБ.

“Не мисля, че те са тайни партньори на ДПС, не мисля, че има задкулисие, защото това са явни позиции, които ДПС и Доган защитават още от зората на демокрацията и така вече 33 години. Когато има естествени партньори на ДПС, последователност и предвидимост в българската политика, това означава сигурност както за българските граждани, страната и нашите партньори" подчерта Летифов. Той коментира, че някои хора и партии скоро са се появили на политическия терен и не познават фактите, което не е укоримо, но укоримо е да не се чете и да не се види позицията и пътят, който България е извървяла последните 33 години.

Йордан Цонев за “Лукойл"

Беновска коментира, че Ахмед Доган се е “появил" на трибуна в НС в изказване на Йордан Цонев за “Лукойл", дерогацията за закупуване, внос и трансфер на суров нефт от Русия, както и за терминал “Росенец". Водещата припомни, че ДБ свързва “Росенец" с Ахмед Доган.

Водещата отбеляза, че на първо четене е бил приет предложеният от ДПС закон за контрол на прилагане на дерогацията за купуване, внос и трансфер на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия и попита Летифов кое е активизирало ДПС в тази посока. Летифов подчерта, че ДПС винаги е подхождало в своите намерения и действия само с факти, аргументи и конкретни предложения.

“Подобно беше и отношението ни за т.нар. златни паспорти - внушение по отношение на ДПС. Ние доказахме с документи и внесен законопроект като забранихме златните паспорти. 6 месеца и повече няма никаква данни за сигналите, които сме подали и затова публично попитахме какви са резултатите" обясни Летифов. “Изскочи името на г-н Стамен Янев и ние искахме да разберем какво се случва там" добави още Халил Летифов.

Заместник-председателят на ДПС заяви, че са подходили по подобен начин и за т.нар. средства, които са се харчили през “джипката". “Ние предложихме законопроект да се забрани подобен подход при харченето на публични средства. Тогава от радетелите и борците срещу непрозрачното харчене на средствата и корупцията не ни подкрепиха. Визирам ПП. Такова ни беше отношението и за инхаус процедурите. Отново не получихме подкрепа, но получаваме внушения от сутрин до вечер" каза още той.

“Подобен е подходът и с рафинерията “Лукойл". Ние искаме да спазим тази дерогация по начина, по който нашите извори на ценности - ЕС и ЕК - са ни позволили. Те са ни дали дерогация от две години и е за да се запази българският национален интерес и това да е в полза на българския народ" заяви Летифов. Беновска отбеляза, че МС е одобрил прилагането на дерогацията и с решение на кабинета се е разрешило прилагането от 5-ти декември 2022 година до 31 декември 2024 година, по договори сключени преди 4-ти юни 2022 година. Летифов отбеляза, че този период съвпада с двугодишният период, който ЕК е гласувала за помощ на България и единствената цел на законопроекта на ДПС е да се защити националният интерес.

Беновска отбеляза, че служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Христо Алексиев е дал пресконференция в МС след като се е срещнал с ръководството на “Лукойл" в България и попита някакъв реверанс ли прави държавата към “Лукойл" и защо не са внасяли досега данъци. Водещата подчерта, че “Лукойл" никога не е подавал задължителния годишен отчет в търговския регистър, защото санкцията е 5000 лева. Летифов коментира, че ДПС са си внесли законопроекта, другите партии не са се присъединили като вносители, но са го подкрепили в комисия. Той подчерта, че това е подходът за решаване на проблемите, а не чрез празни приказки, които се говорят последните 14 години и особено последната година и половина.

“Ако ГЕРБ ви предложат сътрудничество - кадрово и експертно по политики за участие в кабинета - обсъждали ли сте това дали е възможно?" попита Беновска. Летифов отговори, че не са го обсъждали, защото не са получавали предложение за разговор, но биха участвали активно, за да се намери изход от тази тежка политическа криза. “Има конкретни виновници, които продължават да налагат силово една или друга позиция на останалите политически формации, които участват в парламентарния живот на 48 НС и по този начин априори минират създаването на каквато и да е формация. Виждаме, че и останалите кризи са далеч по-тежки от тези в ЕС - това се дължи на тази политическа криза в България. Ние от ДПС декларираме, че ще дадем своя принос за излизането от кризата и твърдим, че има изход сега в 48 НС" подчерта Халил Летифов. Беновска заключи, че трябва да се премине от думи към дела вече.