На прага на зимните празници къщи за гости пропищяха от хакерски атаки.

Застрашени от финансови загуби са не само собствениците, но и потребителите.

От седмица Цветанка Върбанова прослушва списъка с клиенти, резервирали къщата й за гости в село Вълчовци. Причината - самоличността ѝ във Facebook е открадната и от нейно име оперира неизвестен.

"Свърза се една клиентка, която ми писала в къщата за гости и каза, че мигновено някой отговаря на английски“, каза Цветанка Върбанова от с. Вълчовци пред bTV.

Собственичката се свързва с ГДБОП. IP адресът е установен.

"Човекът откраднал самоличността ми може да лъже хората и те да изпращат пари по чужда банкова сметка. Къщата е пълна за Коледа, за Нова година, за 8 декември. Ако дойдат случайно и други хора, които не очаквам, аз не знам, няма къде да ги настаня“, заяви Върбанова.

С увеличаване на потреблението на интернет, расте и броят на хакерските атаки, предупреждават експерти и съветват: парола от най-малко 8 символа, без смисъл.

"Букви - главни и малки, цифри и препинателни знаци и тогава всички възможни комбинации могат да се извъртят от компютърна програма за над 1000 години. Това е по-голямата сигурност“, обясни доц. д-р Делян Генков, ръководител  катедра "Компютърни системи и технологии“ в ТУ – Габрово.

Експерти по киберсигурност пресмятат, че за последната година интернет престъпленията са скочили с над 300%.