Служебното правителство не е "Б" отбор в управлението на държавата, заяви служебният премиер Гълъб Донев при представяне на задачите и приоритетите на служебното правителство. Церемонията се състоя в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

"Фокус“ публикува словото на служебния министър-председател на Република България Гълъб Донев.

Уважаеми господин президент,

Уважаема госпожо вицепрезидент,

Уважаеми колеги министри,

Уважаеми журналисти,

Уважаеми гости,

В такъв момент обикновено се изказва благодарност за доверието и се заявява готовност за справяне с огромната отговорност, с която е свързан постът на министър-председателя. И аз ще го направя - не само заради очакването, че така се прави, а защото знам от личен опит, че отговорността към хората и доверието на хората те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия на държавата се намираш.

Научих много неща за себе си от медиите в последните месеци. Ще си позволя да ви кажа нещо сам за себе си: Не губя равновесие от високото. И не търся "вратичката“ на Закона.

По силата на Конституцията президентът е гарант за министър-председателя и министрите, на които дава своя кредит на доверие.

Г-н президент, благодаря Ви за доверието, че ми поверихте управлението на държавата във време, натежало от кризи.

Понеже разполагам с опит и наблюдения за отговорностите както на редовен, така и на служебен кабинет, убедено твърдя, че служебното правителство не е Б-отбор в управлението на държавата. И това не е някаква моя маркетингова приумица. Това отсъжда основният закон.

Днес предстои встъпването в длъжност на 100-тното поред правителство на Република България. 100-тното правителство, което няма да разполага със 100 дни толеранс. На нас се пада нелеката задача да търсим решения за наследените кризи, без да разполагаме с механизмите на работещо Народно събрание.

От колегите си вицепремиери и министри очаквам работа на 100 процента по следните направления:



Организирането и провеждането на честни избори;

Възстановяване на доверието между институциите, които представляват държавата;

Намиране на изход от всички завещани кризи;

Сваляне на политическото напрежение;

Продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Клетвата, която ще положим след малко, определя безусловно принципите, които ще ни ръководят: Да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа.

Уважаеми колеги, не забравяйте тези думи, те не са само протоколно изречение, не ги оставяйте в тази зала. Това е клетвата, с която ще носим отговорност за съдбините на Родината и на нашите сънародници.