ПВУ ни задължава да намалим с 10% въглеродните емисии, настояваме пред ЕК за отсрочване. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Ние сме в постоянен контакт с различните служби на Европейската комисия. През различните инструменти имаме възможност да предоговорим някои от параметрите в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) заложен от предходното правителство, ако това се възприеме от ЕК естествено, тъй като ПВУ ни задължава да намалим с 10% въглеродните емисии. За нас това не е приемливо и настояваме пред ЕК този поет от предходното правителство ангажимент да бъде отсрочен във времето", каза той. 

Той обясни, че сегашните параметри на ПВУ биха могли да нанесат щети на българската икономика и на сигурността на енергийната система в страната и региона.

"Заложените параметри в сегашния План за възстановяване и устойчивост не са добре за България. Предходното правителство е поело ангажимент в ПВУ за намаляване с 40% на въглеродните емисии, което означава, без да е записано в Плана, затваряне на конкретни енергийни мощности, които работят на въглища. Това са ТЕЦ-овете Марица Изток 2, 3 и други мощности, които ако бъдат затворени, ще нанесат щета на българската икономика и в сигурността на енергийната система у нас и в региона", каза Донев.