Бързо откликнахме на апела за помощ на Република Северна Македония за решаване на основните предизвикателства, които стоят пред тях в сектора на енергетиката. Тава каза премиерът Гълъб Донев по време на брифинг с македонския си колега Димитър Ковачевски в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Донев посочи, че България традиционно е била и все още е енергиен лидер в района, които да гарантира сигурността на Балканите.

"Обсъдени бяха конкретни възможности за сътрудничество в областта на електроенергията и преноса на природен газ, като възможностите за износ от България на допълнителни мощности на електроенергия, като за нуждите на икономиката и индустрията на Северна Македония, така и за битови потребители. Става въпрос за около 200 мегават часа базова електроенергия за периода до 31 март 2023 г.“, каза министър-председателят.

От думите му стана ясно, че в сряда започва работа смесената работна група, която да определи и изработи всички технически детайли по подписването на сключеното на договор в областта на енергетиката.

Гълъб Донев съобщи още, че България и Северна Македония ще задълбочат сътрудничество в областта на природния газ, чрез пренос и съхранение газ в средносрочен план и в дългосрочен план.

"Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на обеми в газовото хранилище в Чирен, така че Република Северна Македония да се възползва по-пълноценно от участието си в интерконектора и терминала за втечнен газ, които се изгражда в Александруполис, Гърция, така че през България и газовото хранилище в Чирен доставките на газ да могат да бъдат балансирани и Република Северна Македония да черпи такива количества, каквито са и необходими на дневна база без да се създават допълнителни трудности пред страната, затова че не могат да бъдат усвоени целите количества втечнен природен газ", каза той.

Нели СТАВРЕВА