Новият газопровод има възможност да задоволи всички потребности на домашно ниво, като освен това ще осигури диверсификация на източниците, както и доставките на газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност на страната.Това каза премиерът Гълъб Донев по време на официалната церемония по пускане в експлоатация на междусистемната газова връзка между България и Гърция, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Съществуването на този интерконектор прави нашата държава по-малко уязвима, подобрява възможността ни да водим преговори, следователно при сегашните обстоятелства интеконекторът е изключително важен за България, като икономическите ползи са много по-големи, отколкото при едно търговско предприятие. За България това не е просто търговско споразумение, а по-скоро доказателство за отговорността и солидарността, простирайки се далеч отвъд непосредствените ни интереси в региона. Всички се сблъскваме с предизвикателствата на новата реалност - една енергийна криза, която се отразява отрицателно на региона, на ЕС и на света", каза още Донев.

"Ситуацията е трудна и тя бе утежнена от военния конфликт между Русия и Украйна, който тече в момента. Съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика преди няколко дни е още едно сериозно предупреждение, че сигурността за доставките на природен газ към Европа може да бъде компрометирана много бързо. В контекста на тези предизвикателства стратегическото значение на интерконектора надхвърля значително границите на България и на нашите двустранни отношения с Гърция", подчерта премиерът. 

Нели СТАВРЕВА