Има пробив в системата на МВР и на "Гранична полиция“. Той трябва да бъде много бързо локализиран и предотвратен. Това каза в предаването "Лице в лице“ служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му очаква се до края на седмицата предприетите мерки да дадат резултат.

България, като сигурен и надежден член на ЕС, е длъжна да пази външната граница на ЕС такава, каквато трябва да бъде и да не допуска незаконно влизане на мигранти, каза той.

Гълъб Донев съобщи, че се прави реорганизация на силите и средствата в района на границата с Турция. Командировани са допълнителни служители, включена е и допълнителна техника от дронове, поискано е съдействие от "Фронтекс“.

Когато има засилен натиск от страна на мигрантите е необходимо да се предприемат и такива мерки. Не винаги през различните периоди от годината се използва целия този ресурс, който е активизиран в момента, отбеляза служебният премиер.

Отпуснати са 1,5 млн. лв. допълнително за ремонт на възпрепятстващото съоръжение по границата, каза още той.

Няма и капка съмнение за това, че има някакъв реваншизъм от страна на президента Румен Радев. Да подбереш хората, с които ще изпълниш целите, които си си поставил, не би могло да се облече в определението на реваншизъм, отбеляза служебният премиер.

Гълъб Донев допълни, че разговарят с Румен Радев по различни теми.

Не са водени разговори по темата за президентска република, каза той.

"Това е една несериозна заявка, хвърлена в общественото пространство. Трябва да отчитаме и това, че политическите партии навлизат в предизборната кампания“, коментира той.

Президентът не е водил разговори с Владимир Путин, категоричен беше Донев.

"С политическото ръководство на Турция се водят разговори на всякакво ниво, включително и за мигрантите, енергийните доставки, диверсификацията на източниците на тези доставки“, каза още той. 

В коментар за финансовото състояние на държавата, служебният премиер заяви, че държавата на 2 август е имала излишък от близо 1,5 млрд. лева, "всяка година август, септември, октомври има такива излишъци, това е нормално състояние на фиска на държавата през този период, но в края на годината – ноември, декември, тези излишъци са изхарчени и се върви към дефицит“.

Така, както е приет Законът за бюджета, трябва да бъде взет дълг около 6 млрд. и 300 млн. лева, допълни Донев.

По думите му без него държавата не може да поеме разходите, които са гласувани от Народното събрание.

Ние няма да приключим годината с излишък, категоричен беше служебният премиер.

"Ще се наложи да излезем пак на пазара, за да търсим допълнително дълг, за да могат тези разходи, които са гласувани от НС, да бъдат покрити“.

На въпроса готов ли е да продължи да бъде премиер през такава зима, ако партиите не успеят да сформират редовно правителство, той заяви:

"Не бих казал, че това е най-добрата опция пред мен, но, ако се стигне до ситуации, в които партиите няма да успеят да излъчат работещо редовно правителство и след оценката на президента за моята работа до изборите, съм готов да поема отговорност“.