България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост. Това заяви премиерът Гълъб Донев, който коментира информацията, че камионът, който предизвика експлозия на съоръжението свързващо Крим с Русия, е тръгнал от България. 

Министър-председателят уточни, че още в неделя вечерта след медийни публикации е разпоредил на ДАНС проверка, която да установи точния маршрут на камиона. 

Донев се обърна с молба към медиите да коментират отговорно темата, тъй като тя създава рискове за Националната сигурност и въвличането на България във войната на Русия с Украйна.

"Използването на подобно словосъчетание предполага съучастие“, подчерта той и увери, че страната ни няма нищо общо с подготовката на взрива на Кримския мост. "Няма и такива официални обвинения страна на руската“, посочи премиерът, като бе категоричен, че журналистите не разполагат с коректни данни за случая. 

"Тази информация, която имате не е достоверна. България се свързва единствено като географска точка по маршрута на камиона. Нищо повече", разясни той. 

Нели СТАВРЕВА