Надявам се, че решението ще бъде взето въз основа на техническите изисквания. България е изпълнила всички критерии за членство в Шенген. Това каза служебният премиер Гълъб Донев в пленарната зала по време изслушването му по темата за поредното отлагане на присъединяването ни към Шенгенското пространство, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Категорично не приемам провала ни за диалог. Служебното правителство положи много усилия в тази посока, независимо от краткия период от 2 месеца, в който работеше. Критериите за присъединяване на България към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г", допълни Донев.

По думите му това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия. 

"България се наложи да води с Австрия и Холандия не реални преговори, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия обяви в техния парламент, че е направило политическа връзка между разширяването на Шенген и изпълнението на върховенството на закона – т.е. едностранно е въвело ново изискване. Първо ще изчакаме заседанието на Европейския Съвет на 15 и 16 декември – какво решение би могло да бъде взето по въпроса. Всякакви изявления на този етап биха били преждевременни. Възможни са различни варианти, успяхме да избегнем най-неприятния", добави Донев.