Вие не искате да се строят ядрени мощности, а едно бутафорно и ПР-ско мероприятие, защото сте наясно, че това, което правите - не може да бъде осъществено. Това каза Борислав Гуцанов от БСП по време на дебатите относно ЗИД на Закона за безопасно използване на ядрената енергия, предаде репортер на "Фокус".

Според него се демонстрира фалшиво политическо желание.

"Единственото, което ще направите е да изчезнат едни огромни средства от бюджета на държавата, или по някакъв друг начин. Говорим за милиарди. Но да не се осъществи това, което искате. Искате да се направят ядрени блокове единствено и само по идеен проект. Някъде вие чували ли сте сграда да се строи само по идеен проект? Няма такова нещо. Но вие в момента, за да можете да направите така, че "Уестингхаус" и технологията AP1000 да стане технология, която да я реализирате, сте готови да промените закона и това ще направите след малко. За да можете по идеен проект да построите тази централа. В света има само един единствен такъв ядрен блок, който работи по тази технология - във Вогъл. Другият е спрян. Той започна с 14 млрд. и стигна до 30 млрд. долара. Същите приказки, които министърът на енергетиката ги говори са се говорили и в САЩ. И правите така, че АЕЦ "Козлодуй" да бъде експериментална площадка на една технология, която Великобритания отказа. Спрете се! Стига с този слугинаж. Това ще излезе крива сметка. Дано да не се стигне до голяма авария, която после не знам на кой ще виси на съвестта. Ако изобщо се стигне до блокове, защото според мен няма да се стигне нито до 7-ми, нито до 8-ми блок", каза Борислав Гуцанов.

"Искам да си дадете сметка дали ще бъдете добри народни представители, или само ще се представите пред вашите началници", допълни той и определи проекта като "черна дупка за крадене на пари".

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев отвърна на изказването на депутата от БСП:

"Текстовете, които сме внесли не са наша приумица, а са дадени от Комисията за ядрено регулиране и от Министерство на енергетиката. Те са съгласувани във всички институции, които отговарят за ядрената безопасност. Не вярвайте на спекулациите на г-н Гуцанов. Всичко, което днес приемаме, е съгласувано и е подкрепено от съответните институции", каза Делян Добрев.