Шофьорът, 38-годишен чужд гражданин от иракски произход, пристигнал на 29 септември вечерта на пункта за  влизане в страната. Граничните полицаи установили, че е обявен за издирване в ШИС от германските власти, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция "Гранична полиция“.

От служител на FRONTEX - германски офицер, работещ на пункта, е получена допълнителна информация, че основанието за издадената европейска заповед за задържане е  притежание и разпространение на  наркотици, поради което  за  управляваният от него автомобил ,,BMV“ и изготвено искане за щателна проверка, при която граничните полицаи и митничарите отрили близо 9 кг наркотици в колата.

В изолацията на хладилна чанта в багажника на автомобила са открити 5 пакета  с черно смолисто вещество, реагиращи на опиум с общо тегло – 8,856 кг, а в щората на люка на автомобила е открит един пакет с бяло кристално вещество, реагиращо на метамфетафин с тегло 0,110 кг.

На водача е направен тест за наркотици, който е отчел употреба на амфетамин и метамфетамин. Чуждият гражданин шофира без шофьорска книжка.

Той е задържан, образувано е досъдебно производство  в ГПУ Свиленград.