"6 милиона и 600 хиляди са всички български граждани, които имат избирателни права, във всички части на света. Ако сравняваме с преброяването – в  него участват всички граждани на територията на България“.

Това заяви в предаването "Тази сутрин“ Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

"Не можем да съпоставяме преброените с регистрираните в избирателните списъци“, добави тя.

"За да се успокои обществото ще се броят контролните разписки от машините. Резултатът от изборите е това, което е записано в машините. ЦИК реши, че е добре да се направи 100% преброяване, за да няма поводи да се говори срещу изборния процес. Един от ефектите на машинното гласуване е бързата обработка на резултатите“, уточни говорителят на ЦИК.

Вече се извършва инсталацията на софтуера на машините, които ще бъдат използвани в изборния ден а 2 октомври.

"От всичко, което чуваме, не се очаква висока избирателна активност. В последната седмица на предизборната кампания очаквам избирателите да преценят, че това е техен дълг, а начинът, по който се управлява държавата, зависи от нас“, подчерта Матева.

Съвети за гласуващите

"След гласуването хората бързат да издърпат картата или разписката от машината. Картата и разписката се изваждат след звуков сигнал от устройството. Пред изборните помещения има плакати с информация как се използват машините“, посочи Матева.

Бюлетината е на две страници. Хубаво е преди да влезе в изборното помещение да провери името на кандидата, който иска да подкрепи с преференция, допълни тя.