"Повечето масови доставчици на свинско, които работят с хотели и ресторанти, продават чуждо свинско. Най-евтино е испанското. След това идва белгийското, което не е лошо качество, но е доста по-безвкусно месо. Това е от прасета, гледани в клетки, отглеждани бързо“, обясни пред bTV шеф Николай Немигенчев.

"На времето всички са гледали прасета – то си е занаятчийство. Това е дълъг процес. То е като част от семейството“, допълни шеф Немигенчев.

"Различните части имат различен цвят. По вратлето е по-наситено червен цвят. Контрафилето е по-бледо“, допълни той.

А в момента пазара отчита и голямо търсене на родно свинско, но се оказва, че достатъчно българско свинско месо няма.

"Българско е 35% от месото, което се консумира в страната. 65% ще са внос“, обясни Венцеслав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"ЕС е общ пазар, който балансира добре продукцията си“, добави той и уточни, че няма да има недостиг.

"За момента има леко покачване на цената на свинското с около 15%. В момента цената догонва нивата от август. Достигнали са тавана и не мисля, че ще има бъдещи увеличения“, посочи още Славов.

В навечерието на коледно-новогодишните празници търсенето на родно свинско месо в търговската мрежа се повишава, с това обаче има и ръст на цените.

Производството на свинско в България не бележи ръст след проблемите с разпространението на Африканска чума по свинете.

"Тази година в сравнение с предходната е по-добра икономически от гледна точка на по-ниските цени на зърната, което е много по-добре, за съпоставка с 2022 г. Тогава цените на зърната бяха точно два пъти по-високи в сравнение с тази година, тогава пък учудващо цената на свинското беше по-ниска в сравнение с тази календарна година“, посочи Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Проблемите на животновъдите тази година са свързани с  по-малкия брой на животните. В същото време цената на месото в търговската мрежа бележи двоен и троен ръст докато стигне до купувача.

"В момента, декември, цената на живо е около 4,80 – 5 лева крайна цена на живи прасета за клане. До крайния потребител си има технологично време - клане, разфасовки, пренос, може би цената би трябвало да е между 11 и 15,16 лева за разфасовано българско свинско прясно месо“, допълни Хаджистоева.