750 хиляди работници в България получават ваучери за храна от работодателите си. Предстои те да станат електронни, съобщава bTV.

"От 1 януари някои оператори започнаха да издават електронни ваучери. Търговците вече може да виждат как се пазарува с тях. Това е една пластика. Работодателят я предоставя на своя служител. С нея е забранено плащането за алкохол и цигари, както и тегленето от банкомат. Има териториално ограничение – ваучерите могат да се ползват само в България“, обясни Стоилка Арсова, директор "Националната картова и платежна схема“.

Неудобство при хартиените ваучери беше точната сума, която можеше да се плаща с тях. Сега това неудобство е преодоляно, като потребителите могат да плащат с електронни ваучери не само кръгли суми.

"Като схема разрешихме справка за наличност по банкомат. Има и мобилно приложение, в което може да се види валидността на ваучерите. Всеки ваучер е валиден 12 месеца. Новите електронни ваучери не би трябвало да се позволяват за плащане на алкохол и цигари, но контролът остава от касиера в магазина“, допълни Арсова.

"200 лева е максималният размер на ваучерите. С тях могат да се плащат и комунални услуги и култура. Може да се купят билети за театър. Ще видим в следващите месеци доколко това е популярно в моделите на операторите на ваучери. Гориво не може да се плаща. Преходният период за преминаването към електронните ваучери е до юни“, подчерта тя.

Досега на хартиените ваучери беше изписвано само името на фирмата. По решение на работодателя при електронните ваучери може да се изписва и името на служителя.

Арсова коментира и казуса около служителите на Държавата агенция "Национална сигурност“, на чиито ваучери за храна беше изписано, че работят в ДАНС.

"Задача на ведомството е да отговаря за защитата на информацията. За банковите карти това е уредено. Възлово е къде се съхраняват данните, как протича информацията. Грижа е всеки, съгласно закона, да си пази данните“, посочи директорът "Национална картова и платежна схема".