Стоматолозите, които нямат достъп до Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще могат да предписват е-рецепти за антибиотици с мобилното приложение. През приложението антибиотици ще могат да предписват и преподавателите по дентална медицина. Това става ясно от отговор на здравното министерство, след запитване на БНТ.

От 1 април антибиотици ще се предписват само с е-рецепта. Екипите на спешна помощ ще могат да издават дигитални предписания през мобилното приложение, казват от здравното министерство. Условието е медиците да са членове на Българския лекарски съюз.

От Министерството на здравеопазването твърдят още, че нямат сигнали за технически проблеми с кодовете на лекарствата. Разминаването на кодовете на лекарствата в аптеката и лекарския кабинет, беше сред проблемите след въвеждането на е-рецептата през октомври 2023 г.

По данни на МЗ за 5 месеца у нас са издадени над 1.762 млн. е-рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. А през последните 30 дни е-предписанията за тези лекарства са 170 хиляди. От министерството казват, че лекарите не могат да виждат какви лекарства са налични в аптеките, защото НЗИС не поддържа такава система.