Астролозите казват, че Заекът обича естествените растителни храни. Ето списък на "забранени" и "разрешени" храни,  според експертите. Заекът е вегетарианец, така че експертите са разделени дали да изберат вегетарианско меню.

Какво не трябва да се слага на новогодишната маса за годината на Заека:

- някои видове месо: говеждо, телешко, заешко. Ако готвите свинско, тогава постно;

- желе или желе на базата на хрущял, костна тъкан на различни животни;

- субпродукти;

- наденица, колбаси, телешки пастети.

При посрещането на новата 2023 година също е по-добре да се откажете от тежки, прекалено висококалорични и мазни салати с много майонеза. Закуските, които съдържат твърде много сирене, пушени меса и месо, също трябва да бъдат ограничени.

Какво е позволено да се сложи на новогодишната маса за годината на Заека:

Като украса и основен атрибут на трапезата трябва да присъстват морковите – любимият деликатес на пухкавите, смятат астролозите.

Заекът ще бъде доволен от леки салати, закуски и топли ястия с минимално съдържание на мазни месни компоненти. Той също ще хареса зеленчукови гарнитури - задушени зеленчуци, картофено пюре, зърнени храни. Най-добре е да сервирате пуйка, пиле, риба.

Не забравяйте да поставите плодове на масата (ябълките ще бъдат полезни) и пресни билки. Подходящи са и различни зеленчукови салати с морски дарове или варено птиче месо. Сладките и десертите също ще бъдат на място. Но е по-добре да се даде предпочитание на некалорични лакомства.

Силният алкохол е нежелан, по-добре - сервирайте или домашно вино, или може би изобщо без алкохол. От своя страна, безалкохолните напитки, които са домашно производство, са най-добрите.

Когато избирате метод на готвене, помнете: новият символ на годината не понася трудностите.