Главният прокурор ще връчи сертификати на магистрати в Кюстендил, съобщиха от Асоциацията на българските прокурори. Сертификатите ще бъдат връчени в парк-хотел "Кюстендил“ от 15.30 часа.

Те ще бъдат получени от магистрати, преминали обучение за разследване на престъпленията против дивата природа. Обучението на магистратите е част от дейностите по проект “Успешно преследване на престъпленията срещу дивата природа в Европа“ (SWIPE), съфинасиран от програма ЛАЙФ на Европейския съюз.

Проектът се изпълнява на територията на 11 страни – България, Босна и Херцеговина, Испания, Италия, Румъния, Словакия, Сърбия, Хърватска, Украйна, Унгария и има за цел да допринесе за увеличаване на броя на успешно преследваните престъпления срещу дивата природа.

Програма LIFE е финансов инструмент на Европейския съюз, подпомагащ проекти за опазване на околната среда, природата и климата на територията на ЕС. Програмата е създадена с цел допринасяне за изпълнението, актуализирането и развитието на политиката и законодателството на ЕС в областта на околната среда и климата чрез съфинансиране на проекти с европейска добавена стойност.