"Искам да благодаря за високата чест и наградата. Възприемам я като награда за всички прокурори и следователи, с които работим тези 3 години, откакто аз съм главен прокурор". Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на церемонията за връчване на годишните награди в конкурса за магистрати и полицаи "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. Наградите се дават в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

"Въпреки безпрецедентния политическия натиск, колегите ми продължиха да работят и да има резултати – 95% осъдителни присъди на годишна база. Това е резултат, уникален в европейски мащаб.

Тази награда е и за цялата правоохранителна общност – служители на МВР, на митниците, магистрати. Работата ни е обща. Без всяка от институциите, които имат задължения според Конституцията, няма да постигнем резултата, който гражданите очакват.

При срещите си по места, с родителите вчера на загинали при пътнотранспортни произшествия деца, виждам, че хората в някаква степен са обезверени. Дължим им повече сигурност. Всички ние можем да се обединим в интерес на народа

За законодателството - има мерки, които държавата дължи на своите граждани. Ние сме една топяща се нация демографски и въпреки това се убиваме по улиците.