Главният прокурор Иван Гешев и заместник главният прокурор Десислава Пиронева участват в 16-ата среща на Консултативния форум на главните прокурори и ръководители на прокурорски служби на държавите членки на Европейския съюз, която се проведе в периода 13-14 октомври 2022 г. в гр. Хага, Кралство Нидерландия.

Програмата на срещата е фокусирана върху наказателноправните последици за европейските държави от военния конфликт в Украйна. Обърнато бе внимание и на предложението на Европейската комисия за изменение на Регламента за функциониране на Евроюст с цел да бъдат въведени необходимите разпоредби, позволяващи задълбочен анализ и съхраняване на събрани доказателства за военни престъпления, извършени във връзка с военния конфликт в Украйна.

Главните прокурори се обединиха за това, че като част от европейското семейство всяка държава член на ЕС следва да полага усилия за гарантиране сигурността на обществото и стабилността на националната си правна система в духа на демократичните ценности и отстояването на върховенството на закона.

Тазгодишната среща на Консултативния форум бе под председателството на Оливие Кристен, ръководител на отдела по наказателни въпроси и помилвания на Франция, и на Игор Стриж, главен прокурор на Чешката република. Господин Стриж откри срещата с приветствено слово, в което подчерта, че избраната тема на 16-ата поред среща е от изключителна важност както в европейски, така и в международен план, защото поставя под риск от сериозно нарушаване правовия ред, основните човешки права и хуманността, присъща за демократичните държави.

Главният прокурор Иван Гешев заяви готовността на българската прокуратура за активно сътрудничество с европейските й партньори втехните действия във връзка с актуалната международна обстановка и произтичащите от нея предизвикателства пред правораздавателните органи.

Оливие Кристен подчерта необходимостта от сътрудничество на магистратите като ключов елемент за защита интересите на европейските граждани. Той отправи призив към своите колеги за иницииране на повече разследвания на военни престъпления и координация с партньорските съдебни институции в Европа. Отчетен бе и приносът на Евроюст за осъществяването на ефективни разследвания, анализ и съхраняване на доказателства, произтичащи от водените национални разследвания.