"Трябва да имаме нетърпимост към престъпността и тогава, когато се сблъскаме с нея – лично или чрез наш близък, трябва да си потърсим правата." Това каза главният прокурор Иван Гешев на открит урок пред ученици от 10, 11 и 12 клас от Гимназията с преподаване на чужди езици "Симеон Радев“ в Перник, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на страницата си във Фейсбук.



Откритият урок е част от кампанията на съсловните организации на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите "Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“. Лектори бяха трима прокурори от Районната прокуратура в Перник и председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков.

По време на урока Гешев отправи призив към учениците да научат основните си права и задължения, за да знаят как да се защитават, в случай, че станат жертва на престъпление.

Главният прокурор даде пример с ученик от Петрич, който след като станал жертва на измама, подал сигнал в прокуратурата, което довело до образуване на досъдебно производство, като впоследствие извършителите били установени, а парите на детето върнати.

"Трябва да си защитавате интересите, трябва да се борите за тях, защото никой няма да ви ги даде. Трябва да защитавате не само вашите интереси, а да се обедините и да работите и за интересите на страната си. Бъдещето е във вашите ръце, ако осъзнаете, че трябва да сте заедно с всичките си различия. Имате интерес да живеете заедно в по-добра държава“, изтъкна главният прокурор.

Той акцентира още и върху необходимостта от взаимодействие между правоохранителните органи, част от които е и МВР, за да бъдат опазени правата и интересите на гражданите, като подчерта пред учениците, че за да имаме силна държава, всички институции трябва да работят заедно.

Вчера, по време на посещението си в Перник, главният прокурор коментира пред журналисти и ситуацията с растящата престъпност и зачестилите случаи на агресия в последните месеци в страната.