При 1133 бр. проверки в питейни заведения и ресторанти, приключени през месеците юни и юли 2022 г. от контролните органи на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) са установени 150 лица без сключени трудови договори. Това съобщиха от ГИТ. Данните показват, че при 13% от проверките, които бяха извършени в рамките на специална инспекционна кампания, насочена към превенция на недекларирания труд в ресторантьорството, се установява най-тежката му форма - работа без трудов договор. Констатираните при тези проверки нарушения на трудовото законодателство са 6333 бр. От тях 810 бр. са по заплащане на труда и 878 бр. по работното време, почивките и отпуските. Тези нарушения също създават предпоставки за укриването на данъци и осигуровки от работодатели и работещи в отрасъла. Резултатите от кампанията за пореден път доказват, че ресторантьорството е сред високорисковите отрасли по отношение използването на нерегламентирани практики на пазара на труда, заедно с хотелиерството, строителството и селското стопанство.

Превенцията на недекларирания труд традиционно е сред акцентите на контролната дейност на Инспекцията по труда. В плановете на Агенцията се включват специални мерки, гарантиращи целогодишен засилен контрол в строителството и селското стопанство и заради риска от работа без сключени трудови договори. Отделно се планира и мярка за проверки с акцент конкретно върху законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, изплащането на възнагражденията и разпределението на работното време. Проверките по нея се извършват във всички икономически дейности, като най-често са в обекти от търговията, ресторантьорството и хотелиерството. През летния и зимния сезон се организират и кампании в обектите със сезонен характер, в които също има повишен риск от използване на недеклариран труд.

За седемте месеца на годината са извършени 15 735 бр. проверки във високорисковите по отношение недекларирания труд сектори строителство и селско стопанство, както и по специалната мярка за контрол по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. Това са около 70% от всички проверки - общо 24 220 бр. за периода. Установените случаи на работа без трудови договори при всички извършени през периода проверки са 1714 бр.

Инспекцията по труда постоянно работи и за засилване на сътрудничеството с Националната агенция за приходите (НАП) чрез обмен на информация и съвместни действия. През т.г. двете институции осъществяват съвместна кампания за справяне с недекларирания труд. В рамките на кампанията до момента контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 484 бр. съвместни проверки с НАП и 129 бр. по инициатива на Приходната агенция. На НАП е предоставена информация за резултатите от контролната дейност на ИА ГИТ в над 250 предприятия.

Инспекцията по труда е партньор на НАП в кампанията "Заплата в плик“. Целта ѝ е да се повиши информираността на работещи и работодатели за ползите от декларирането на труда, за да "не затварят бъдещето си в плик“. На сайта на Приходната агенция е създадена специална анкета за "Заплата в плик“ https://nra.bg/wps/portal/nra/kontakti/connection.nap/surveys, чрез която всеки може да сподели мотивите да бъде осигуряван върху по-нисък от реалния доход, както и какво би го стимулирало да не се съгласява на това.

От години НАП поддържа и специален сайт "Заплата в плик“ https://www.zaplatavplik.bg/, в който освен информация за правата и задълженията по отношение на декларирането на труда, всеки може да изчисли какво губи от обезщетения и пенсии, ако се съгласява да бъде осигуряван върху по-нисък от реално получавания доход. Чрез издаден от Агенция персонален идентификационен код всеки може да следи за наличието на регистриран в НАП трудов договор и колко коректен е работодателят при декларирането на труда му.

За своите основни трудови права и задължения работещите могат да се осведомят и от брошура, разработена и разпространявана онлайн от Инспекцията по труда. Полезна информация може да бъде открита и в ръководства и видео материали "Достоен труд – от теб зависи“. Те са свободно достъпни в сайта на Агенцията, в секцията "Дейност“, рубрика "Проекти“, подрубрика "Проект "Сътрудничество за достойни условия на труд““, по който са разработени. https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/508