Националният информационен сайт Kmeta.bg за десета поредна година организира престижния конкурс "Кмет на годината“. Това е единственият по рода си конкурс, който ежегодно оценява работата на местната власт. Вотът за 2022 година ще бъде стартиран на 15 септември и активен до 30 септември на платформата Kmetnagodinata.bg.

Оценката на стотици хиляди граждани, които определят с вота си победителите в надпреварата, се превърна във важен коректив за усилията, които градоначалниците полагат за развитието на поверените им общини.

Традиционно в конкурса за всяка една от категориите се гласува за малка (с население до 20 000 жители), средна (с население между 20 000 и 50 000 жители) и голяма община (с население над 50 000 жители).

Кметовете ще бъдат отличени в следните категории: Кмет на годината, Кмет на гражданите, Smart City, Зелена община, Градска среда, Туризъм и култура, Развитие на спорта.

Победителите, събрали най-много гласове от националното онлайн допитване, ще бъдат обявени на юбилейната тържествена церемония, която ще се проведе на 4 октомври в София.

Стара Загора и кметът ѝ Живко Тодоров са носители на няколко от престижните отличия на конкурса. В предходното издание заслужиха приза в категория "Култура и туризъм“, както и "Kмeт нa гoдинaтa за мандат 2015-2019“, през 2018 година – "Smart City", през 2017 година "Кмет на гражданите“.