Важно е да не се поддаваме на паниката, когато при земетресение усетим първия трус. Това каза в предаването "Добро утро, България“ на Радио  "Фокус“ главен инспектор Александър Дамянов, от  ГД ПБЗН. 

"Земетресението няма как да се предвиди, но все пак има какво да се направи предварително", каза инсп. Дамянов.  На първо място трябва да проверим дали има конструктивни нарушения на дома ни и да обезопасим тежки предмети от падане. Необходимо е да имаме подготвена раница за бедствия – с храна и вода за няколко дни, документи, лекарства и други принадлежности от първа необходимост, които да се използват при бедствия. Важно е да заемем безопасно място до масивна стена, или колона, далеч от прозорци, под стабилна маса, или легло. Трябва да се спре газа и електричеството, да напуснем дома като вземем раницата с нещата от първа необходимост. В никакъв случай не трябва да използваме асансьор, трябва да слизаме по стълбите. Навън трябва да застанем  на открито, далеч от стълбове, сгради и делекопроводи. 

След като е преминало земетресението и сме на безопасно място, извън сградата, е добре да се проверим за наранявания, или да окажем първа помощ на близки. Ако земетресението е било по-тежко, има и разрушена инфраструктура, питейната вода може да е замърсена, затова да не се пие вода от непроверени източници.

Връщането у дома без предварителна проверка може да е опасно, ако сградата е нарушена. Затова трябва да следим за актуална информация от компетентните органи, за да знаем накъде да се насочим.

На сайта на пожарната има всякакъв тип информация, свързана с бедствията, информира още главен инспектор Александър Дамянов.