"Причината днес съм тук е покана на Правната комисия за изслушване по теми, които касаят борбата с престъпността, не по конкретни досъдебни производства, каза главният прокурор Иван Гешев в кулоарите на народното събрание преди да бъде изслушан в Правната комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Той подчерта, че според Конституционния съд, предвид принципа на разделение на властите, не е длъжен да се явява на тези покани, но от уважение към народното събрание и народните представители  го прави.

"Надявам, че днес ще има ползотворна дискусия, в хода на която да обсъдим важните да хората, за народа въпроси, като бума на организираната престъпност, проблема с мигрантския натиск, телефонните измами, това, че пияни и дрогирани шофьори убиват български деца по пътищата", допълни Гешев.

"Надявам се дискусията, освен ползотворна, да е на нивото на комуникацията между отделните власти - законодателна и съдебна, и в името на българската държавност или поне това, което е останало от нея. В противен случай, както се е случвало при предишни покани,  ще дадем отново лош пример за българските граждани", каза още главният прокурор. 

На журналистически въпрос какво знае за развитието на казуса Nexo Гешев каза, че делото е образувано от месец септември и действията са планирани в края на декември месец. Подробности не са му известни, тъй като не е наблюдаващ прокурор по делото. 

В кръга на шегата главният прокурор предложи народните представители да променят НПК и Закона за съдебната власт в посока, че когато се разследва определени лица, които имат определена дейност с търговски дружества, задължително да се проверяват кои са техните политически приятели и кого спонсорират  и след това разследващите прокурори да се свържат с тези политици и да поискат разрешение за конкретна дата за провеждане на съдебните действие по разследването.

"Не ми е задължение да познавам 200-300 или 400 000 проверки на година", каза той.

"Няма как българската прокуратура да бъде обвинявана за това, че работи  с международните си партньори . Чух едва ли не твърдения за някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост може да има в действията на осем американски прокурори  и на други служби. Ние просто си вършим работата", уточни Гешев.

Относно случая "Гебрев" главният прокурор подчерта, че това, което му е известно е ,че към отговорност са привлечени 9 руски граждани, най-вероятно свързани с руските служби за сигурност, които са обявени за издирване чрез Интерпол. 

Гешев коментира и случая с взривоветете, като каза пред журналистите, че комуникацията му с чешките колеги е много добра и цялата необходима комуникация е разменена.