В последните няколко години виждаме, че рамбовщината излиза на преден план, а не компетенцията, отредена от конституцията. Всеки раздава справедливост според своите разбирания, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на срещата с главния прокурор Иван Гешев, която се провежда в НС, информира репортер на Агенция "Фокус"

"Властите не трябва да са бухалка срещу хората и бизнеса, а да са в тяхна услуга. Това се случва, само когато онова, което е основа на демокрацията, става ценност на цялото общество, а именно да се спразват правата и свободите. Те двете вървят заедно. Не може едното е без друго", допълни Карадайъ.

"Всички ние сме в дълг към обществото. Трябва да го издължим чрез нормалност, чрез държавност и справедливост", каза още той.

"Изпратихме сигнал до вас (Прокуратурата), да разследвате полицейщината. В отговор получихме статистика , която обществото знаеше. Почти всеки път, когато има жалби срещу действията на полицията, те винаги са били обжалвани. Най-чедсто се нахлува в домовете на хората", обърна се лидерът на ДПС към Гешев.

"Тоталитарните рефлекси не са си отишли от нашата страна. Работата на прокуратурата е борба за законност, а оттам и за справедливост", каза главният прокурор.

"След 10-ти ноември очакваме анализ. Резултатите вече се появяват и те са трагични", каза Гешев в отговор на въпрос от Хамид Хамид какви са последствията от закриването на Специализираната прокуратура.

"Аз се радвам,че успях да защитя част от магистрарите, защото това беше експеримент на българското законодателство. Опасявам се, че много трудно ще се възстанови борбата с престъпността в бъдеще. Тези, които закриха  Специализираната прокуратура, се почувстваха застрашени", коментира още Гешев.

"Благодарение на тази структура имаше присъди за тероризъм. Сега тези случаи ще се разследват от 28 окръжни прокурори. Това ни връща в една ситуация от преди 12-15 години и започваме от нулата. Резултатът се вижда от цялото общество. Ние апелираме за незабавни действия", каза Иван Гешев

Самуил Иванов