За съжаление с началото на руската военна агресия срещу Украйна и с оглед на това, че България чисто географски се намира в близост до зоната на конфликта, забелязваме един засилен интензитет на зловредно влияние. От съществено значение за моята страна е да подобрим сътрудничеството си, както на национално ниво, така и между съответните институции в партньорските страни, заяви Иван Гешев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев участва в международна дискусия, посветена на последиците от руската агресия в Украйна, която се проведе в Конгреса на САЩ във Вашингтон.

Акцент в изказванията бе поставен върху необходимостта от изграждането на трайни и работещи партньорства между институциите от държавите в Югоизточна Европа в контекста на влошената среда за сигурност в региона.

В рамките на форума бяха обсъдени и рисковете от засилващата се роля на Китай в Европа.

Главният прокурор Иван Гешев запозна американските конгресмени и техните гости от Югоизточна Европа с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските разузнавателни служби на територията на Република България и на Балканите.

Иван Гешев припомни серията от разследвания, проведени от българската прокуратура, които са довели до принудителното отзоваване от страната на повече от десет служители на руските специални служби, ползвали се с дипломатически имунитет.