Свети Атанасий Велики е една изключителна фигура. Това каза в предаването "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ богословът Георги Тодоров. Той е един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата и се приема за първия разпространител в Европа на възникналото в Египет монашество. За тези си дела той е възвеличен още от ранното християнство като "Велики“.

"Преди да стане патриарх Александрийски с него се случват чудни неща. Още като дете той кръщава друго дете по време на игра, по всички правила на църквата. По -късно става личен секретар на патриарха и така поема пътя на църквата от ранно детство. Той отива още като дякон на Вселенски събор заедно с тогавашния патриарх на Александрия. Там Атанасий бил най-младият дякон и се проявил като изключителен богослов срещу ереста.

В днешно време такива фигури не са толкова наяве", каза Тодоров.

Може да има по места такива, със силен характер и добродетелен живот, но не толкова видни. Атанасий става най-младият патриарх и бива такъв цели 43 години. През това време той се опълчва срещу редица императори и затова е бил гонен  и преследван. Но след всяко изгнаничество се е връщал все по-силен и по-силен, на "бял кон". 

"Знаем, че народните празници винаги са свързани с природата, земеделието, скотовъдство и сезони. Това са стари езически практики и поверия и църквата ги толерира. Слънцето напредва и зимата отстъпва и затова народът е прилепил неговата фигурата на Свти Атанасий като повелител на зимата, който провъзгласява, че зимата си отива, вижда и се края. На този ден се празнува краят на зимата в сезонния смисъл. Има и други поверия, свързани с болести - срещу чума, шарка и т.н. На този ден се колят черни кокошки против чума и синя пъпка. Народните поверия винаги са свързани с такива поверия срещу злото и болестите. Те в случая нямат дори символична връзка с него, а са се насложили календарно

Практика е на този ден да се приготвя кокошка с ориз, която се раздава на съседи и близки против болести. Правят се и люлки, играят се хора. Тези люлки са един вид очакване на лятото", разказа още богословът.